Ocak ayında yeni yıl yeni umutlar derken Elazığ depremiyle ülkece çok üzüldük ve endişelerimiz bir kat daha arttı. İster istemez bir yandan bizim binalarımız depreme ne kadar dayanıklı soruları kafamızda dönmeye başladı.
Şubatı karşıladığımız günlerde bu sefer Van’dan çığ faciasıyla sarsıldık. Ardından pistten çıkan uçak ve ay bitmeden İdlip saldırısı ile şehitlerimize ağladık.
Aslında 2020 iyi bir faiz fırsatı ile başladı ve Türkiye genelinde ilk iki ayda konut satışları önceki yılın aynı aylarına göre %55,8 ve %51,4 oranlarında arttı.
Mart ayında ilk koronavirüs vakası ülkemizde de görüldü. Ayı ortalarken öğretime ara verip 65 yaş üstü büyüklerimize sokağa çıkma kısıtlaması uygulandı. Bu durum dijital hizmet veren sektörler haricindeki neredeyse tüm sektörleri vurdu. Türkiye genelinde konut satışları önceki yılın aynı ayına göre sadece %3,4 oranında arttı. Bugünlerde henüz evden çalışmaya, on-line eğitime yeni uyum sağlamaya çalıştığımız günlerdi.
Nisan ayına girdiğimizde artık 20 yaş altı çocuklarımız için de sokağa çıkma kısıtlamaları başladı ve hafta sonları her birimiz bu kısıtlamalardan etkilendik. Nisan ve Mayıs ayları emlak sektörü için oldukça zorlu geçti. Türkiye genelinde konut satışları önceki yılın aynı aylarına göre %55,5 ve %44,6 oranlarında azaldı. Grafiklerin eksi yönde olması gayrimenkul danışmanlarını hareketlendirdi ve her birimiz bu süreçte müşterilerimizle sağlıklı bir iletişim sürdürebilmek için bir dizi önlem aldık.
Haziran ayında havaların ısınmasıyla yasaklar kademeli olarak kaldırıldı ve konut satışlarında yaşanan durgunluğa kamu bankalarının açıkladığı düşük konut kredi faizleri can suyu oldu. Faiz düşüşüyle birlikte sektör yeniden hareketlenirken, canlanma verilere de yansıdı. Türkiye genelinde geçen yılın aynı ayına göre konut satışları %209,7 arttı. Bu süreçte gayrimenkul portföy sitelerinden ev arama sayıları ise %84 arttı. Bu artış gayrimenkul fiyatlarına da yansıdı ve konut fiyatları %10 arttı.
Temmuz ayını bir havai fişek patlaması ile karşılarken yeni normaller hayatımızın tam ortasında yerini buldu. Türkiye genelinde konut satışları önceki yılın aynı ayına göre %124,3 arttı. Konut satışları tüm zamanların en iyi rakamlarına ulaşarak tarihi bir rekor kırdı. Konut kredi faiz oranlarının düşürülmesi ile kredili satışta da rekor yaşandı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre Temmuz’da kredili konut satışı 141 bin 434 işlemle geçen yılın aynı dönemine göre %1.000 artış gösterdi.
Ağustos ayında doğalgaz bulduk diye sevinirken Giresun’dan bir sel ve heyelan felaketi haberiyle sevincimiz kursağımızda kaldı. Tüm bunlar yaşanırken Türkiye genelinde konut satışları önceki yılın aynı ayına göre %54,2 artış gösterdi. Portföy sitelerinden daire aramaları %7 artarken, müstakil ev aramalarında %27, villa aramalarında ise %68 artış gözlemleniyor. Hayatı eve sığdırırken bu yeni dönemde insanların ortak yaşamdan ziyade daha çok müstakil yaşamı tercih ettiklerini ve evden çalışmayla beraber büyük konutlara talebin arttığını görüyoruz.
Emlakjet’in açıkladığı rakamlara göre satılık daire aramaları Covid-19 öncesi ortalamasına göre Ağustos ayında %16, kiralıkta %28 artış gösterirken, esas dikkat çekici nokta ise günlük kiralıklardaki %44 artış olarak karşımıza çıkıyor. Bu da insanların yaz boyunca aslında otellerden ve kalabalık ortamlardan uzak durmak için sergiledikleri bir davranış olarak yorumlanabilir.
Eylül aynında kademeli olarak okullar açıldı ve normale dönüyoruz galiba deyip her birimiz tedbirlerimizi gevşettik. Vaka sayıları hızla artarken Türkiye genelinde konut satışları önceki yılın aynı ayına göre %6,9 azaldı.
Ekim ayında Türkiye genelinde konut satışları %16,3 azalarak ayı tamamladı.
Ocak-Ekim 2020 döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %27,0 arttı.
Türkiye genelinde satılık konut fiyatlarında yükseliş devam ediyor
Sahibinden.com, Ekim ayı emlak endeksi sonuçlarına göre, Türkiye genelinde ve 3 büyükşehirde ortalama satılık konut fiyatlarında yükseliş trendini korurken, ortalama satış süresi azalmaya devam ediyor. Diğer taraftan satılık konut ilanlarının kapanma süresi dikkate alındığında, Ekim ayında Türkiye genelinde ortalama konut satış süresi geçen yılın aynı ayına göre 7 gün azaldı ve bir konutun ortalama el değiştirme süresi 48 gün olarak gerçekleşti.
Ekim ayında İstanbul’da bir önceki aya göre ortalama satılık konut fiyatları %2.6 arttı. Kentte satılık konutların ortalama satış süresi ise 50 gün olarak belirlendi.